Blog - TÜV NORD Integra

Bioboer worden: van droom naar werkelijkheid

Geschreven door TÜV NORD Integra | 14 februari 2023

Op een boogscheut van de Antwerpse ring ligt een klein paradijs: het Vremdveld. Hier telen Bart Verstraete en Tinne Demey groenten, fruit en bloemen. Sinds een aantal jaren zijn ze bio-gecertificeerd bij TÜV NORD Integra. Wat is er vooraf gegaan om hun droom te verwezenlijken?

 

Lees verder óf luister het hele interview met Bart en Tinne:

Van moestuin naar twee hectare landbouwgrond

Bart heeft 15 jaar als ingenieur gewerkt. Tijdens die carrière kwam hij erachter dat hij in zijn vrije tijd het liefst zo veel mogelijk buiten was. Door het hebben van een moestuin, ontstond het idee om de oogst met anderen te delen.

Het ingenieurswerk begon intussen steeds minder te boeien en samen met Tinne ontstond de droom om een hele andere weg in te slaan. Bart is in tijdskrediet gegaan en heeft in die periode het leertraject van Landwijzer in de biolandbouw gevolgd. In de tussentijd kochten ze een stuk landbouwgrond van twee hectare en zijn nu samen actief op het land bezig, genaamd Vremdveld.

“Van de twee hectare wordt ongeveer de helft gebruikt voor het telen van groenten. Die groenten gebruiken we voor de groentepakketten die wekelijks opgehaald worden door klanten die gebruik maken van ons abonnement systeem”, vertelt Bart. Daarnaast staat er fruit op het land voor zelfpluk en sinds kort leveren we ook fruit aan winkels en horeca. Bij de entree is er nog een perceel met bloemen. Tinne maakt hiervan mooie boeketjes om te verkopen en er kan hier ook zelf geplukt worden.

 

Groente, fruit en… chocola!

Naast het telen van groenten en fruit, is Tinne gedurende de wintermaanden chocolatier. In de pralines verwerkt ze niet alleen fruit van eigen land, maar ook eigen honing. Met het toevoegen van kruiden en gedroogde bloemen, ontstaan er allerlei soorten pralines die anders zijn dan de standaard pralines. Een heerlijke toevoeging om bij het groentepakket te bestellen alsook los via de webshop te verkrijgen.

 

Groeien met de natuur

Het Vremdveld is een zalige plek om in het weekend met de kinderen naartoe te gaan. In het hoogseizoen staat het vol met aardbeien, bessen en prachtige bloemen. Het bedrijf is met de snelheid van de natuur meegegroeid. Van alleen frambozenplantjes in het eerste jaar tot een groot en divers aanbod op dit moment. Dit vraagt natuurlijk veel tijd en energie van Bart en Tinne, zeker omdat ze biologisch telen.

“Biologisch telen was het enige juiste voor ons. We zijn daar zelf heel erg mee bezig, want we willen graag weten waar ons eten vandaan komt. Het moet gezond zijn. Er is volgens mij wat onwetendheid over de groenten in de winkel. Dus dat is ook waarom we onze moestuin begonnen zijn. Dat je weet waar de groenten vandaan komen en dat die juist geteeld zijn”, vertelt Bart.

Tinne vult aan dat het milieuaspect ook erg belangrijk is. “Ik heb zelf in de milieusector gewerkt, dus ik weet hoe belangrijk die korte keten is en dat er ook zo weinig mogelijk gebruik wordt gemaakt van chemische producten. Ook als respect voor de bodem en het leven in en op de bodem.”

Toch maakt de keuze voor biologisch telen het niet altijd gemakkelijk. Zo kunnen er sneller plagen opduiken, zoals de koolgalmug die op dit moment op de kolen zit. Bart noemt het één van de risico’s waar je mee om leert gaan wanneer je biologisch gaat telen. Net zoals het onkruid wat handmatig beheerst moet worden, dat is erg tijdsintensief. Gelukkig helpen in de zomer de seizoenarbeiders een handje mee.

 

De natuur kiest voor u

Het eerste jaar stond in het teken van leren hoe het werk aangepakt moet worden en hoe je ervoor zorgt dat de pakketten allemaal op tijd klaar staan. Omdat je met de natuur werkt, komt het ook wel eens voor dat er bepaalde groenten nog niet oogstklaar zijn en ontbreken in het pakket.

De natuur laat zich immers niet dwingen.

Gelukkig begrijpen de meeste mensen dit wel en door de korte keten, heb je nauw contact met je klanten. Tinne vindt die onvoorspelbaarheid wel iets moois hebben. “Om te koken met wat er is, vereenvoudigt voor mij ook wel een beetje het leven. Je doet het echt met hetgeen wat er beschikbaar is en scherpt je creativiteit aan. De boer en de natuur kiezen voor u.”

 

Spannende controles

Het Vremdveld is in korte tijd hard gegroeid. De 50 groentenpakketten waarmee werd gestart, zijn inmiddels uitgegroeid tot 100 pakketten. Allemaal biogecertificeerd! Bart en Tinne vonden het belangrijk biogecertificeerd te zijn. Ondanks dat je zelf wel weet dat je biologisch teelt, is het voor klanten ook fijn als je dit kan aantonen. Daarom zijn ze aangesloten bij TÜV NORD Integra.

“Die controles zijn spannend”, zegt Tinne. “Je wilt wel in orde zijn. Op ons veld weten we wel dat alles in orde is, maar vooral de administratieve dingen vind ik spannend. Is alles wel juist genoteerd en ben ik niks vergeten?”

TÜV NORD Integra voert de biocontroles uit maar ook voor advies of vragen tussendoor kan er contact opgenomen worden met de medewerkers. Zo heeft Tinne advies gevraagd bij TÜV NORD Integra over het gebruik van honing in de chocola. De honing is niet biologisch, omdat er simpelweg niet voldoende ruimte is. Voor de pralines was het de wens om de eigen honing te gebruiken, en vandaar de beslissing om de pralines niet biologisch te laten certificeren.

 

De succesvolle bioboer

Wat is er nodig om succesvol te worden als bioboer? Bart geeft als advies dat het van groot belang is om wat achtergrondkennis te hebben. De opleiding landwijzer is daarvoor heel goed. Je leert namelijk niet alleen de theorie, maar doet ook veel praktische ervaring op door de stages. Daarna is het een kwestie van gewoon doen! Fouten zijn onvermijdelijk, maar daar leer je alleen maar van.

Het hebben van een divers aanbod, kan er daarnaast voor zorgen dat je wat op kan vangen wanneer een deel van de oogst mislukt. Tinne geeft nog als tip om hulp en advies te vragen aan collega’s. “Je staat er niet alleen voor. Er zijn een heleboel andere mensen die al dezelfde weg hebben bewandeld en die nodige fouten hebben gemaakt. Van hun fouten kan je leren.”

De markt van de biologische producten is groeiende. Steeds meer mensen zien het belang in van biologisch en lokaal geproduceerd eten in. Bart en Tinne hebben geen moment spijt van de stap die ze hebben gezet om hun droom waar te maken en werken dagelijks in een prachtig veld met gezonde producten.

Bezoek de website van Bart en Tinne, klik hier

Interesse in biologische landbouw? Vraag hier ons infopakket aan.