Blog - TÜV NORD Integra

Rainforest Alliance Certificatie en de EU Deforestation Rules Compliance

Geschreven door Nathalie Boes | 10 september 2024

Koffie- en cacaobedrijven zullen tegen december 2024 moeten voldoen aan de vereisten van de verordening van de Europese Unie tegen ontbossing en bosdegradatie (EUDR). De race is begonnen om aan deze vereisten te voldoen en gecertificeerde koffie- en cacaobedrijven kunnen de Rainforest Alliance als partner beschouwen in deze sprint.

De EU-verordening verplicht exploitanten en handelaren die cacao en koffie (en afgeleide producten zoals chocolade) verkopen aan EU-markten, of exporteren vanuit de EU, te bewijzen dat deze producten niet afkomstig zijn van land dat ontbost is na 31 december 2020. Het Rainforest Alliance certificeringsprogramma is uitgerust met een reeks hulpmiddelen en systemen die bedrijven kunnen voorzien van aanvullende informatie die nodig is voor naleving.

Acties voor bedrijven in de EU:

  1. Het verhandelen en verschepen van ontbossingsvrije en legale grondstoffen moet tijdens het verhandelen en verschepen gescheiden worden gehouden van andere goederen. Het mengen van goederen die wel en goederen die niet aan de regelgeving voldoen of goederen van onbekende oorsprong is niet toegestaan. In dat geval is de hele zending niet conform en kan deze niet op de EU-markt worden gebracht.
  2. Voordat een product op de EU-markt wordt gebracht, moet de importeur een due diligence uitvoeren. De importeur moet ook een due diligence-verklaring indienen en ontvangt een referentienummer (en veiligheidstoken), dat moet worden vermeld in de douaneaangifte voor invoer. Alleen producten die aan de eisen voldoen, mogen op de EU-markt worden gebracht. De marktdeelnemer mag het product op de EU-markt brengen wanneer het door de douaneautoriteiten is vrijgegeven voor invoer.
  3. Grote fabrikanten van goederen in de EU (bv. chocoladefabrikanten) moeten controleren of de nodige zorgvuldigheid is betracht stroomopwaarts in de toeleveringsketen. Grote producenten moeten de "due diligence"-verklaring (DDS) van de goederenimporteur controleren en hun eigen DDS voor hun producten indienen, met gebruikmaking van het referentienummer van de upstream DDS. De marktdeelnemer ontvangt dan een nieuw DDS-referentienummer en een veiligheidstoken.
  4. Alvorens het product op de EU-markt te verkopen, moeten grote detailhandelaren controleren of de zorgvuldigheidseisen stroomopwaarts in de toeleveringsketen zijn uitgevoerd. De detailhandelaar moet het DDS stroomopwaarts in de toeleveringsketen controleren en zijn eigen DDS indienen op basis van alle eerdere referentienummers. De handelaar ontvangt dan een nieuw DDS-referentienummer en een veiligheidstoken. Kleine ondernemingen hoeven geen due diligence-verklaringen te controleren of in te dienen voor producten die verderop in de toeleveringsketen aan due diligence zijn onderworpen.

Meer informatie vind je hier: https://green-business.ec.europa.eu/deforestation-regulation-implementation_en

Hoe uw bedrijf zich kan voorbereiden door certificering van Rainforest Alliance

Gecertificeerde bedrijven moeten onmiddellijk de volgende 4 maatregelen nemen om naleving te vergemakkelijken.

  • Geef prioriteit aan "Identity Preserved"-audits: Neem onmiddellijk stappen om de traceerbaarheidsinspanningen van uw bedrijf uit te breiden naar Identity Preserved en Mixed Identity Preserved volumes.
  1. Betrek uw grondstofproducenten en andere leveranciers erbij: Moedig uw leveranciers aan om zelf EUDR-vereisten te selecteren in RACP en zorg ervoor dat ze het belang van deze keuzes begrijpen; moedig andere leveranciers aan om hetzelfde te doen en hun traceerbaarheidsinspanningen uit te breiden met Identity Preserved en Mixed Identity Preserved audits.
  1. Faciliteer het verzamelen van geodata op boerderijniveau: Ondersteun uw leveranciers actief bij het verzamelen en indienen van geospatiale gegevens in overeenstemming met de EUDR-vereisten; zodra deze gegevens zijn geüpload, kan de Rainforest Alliance de ontbossing en omschakeling na 2020 nauwkeurig vergelijken met onze ontbossingsrisicokaarten - een belangrijk hulpmiddel dat uw bedrijf kan gebruiken als ondersteunende documentatie voor naleving.
  1. De voordelen van de certificering verduidelijken: Zorg ervoor dat interne en externe belanghebbenden goed begrijpen hoe de Rainforest Alliance certificering u en uw toeleveringsketen kan helpen om aan de EUDR-naleving te voldoen.

Bedrijven zijn wettelijk verantwoordelijk voor de implementatie van de EUDR in hun hele toeleveringsketen. En hoewel de eisen van de Rainforest Alliance's 2020 Sustainable Agriculture Standard en die van de EUDR grotendeels overeenkomen, zijn er enkele kleine maar cruciale verschillen tussen de twee. Daarom kan cacao en koffie met het Rainforest Alliance keurmerk niet automatisch beschouwd worden als EUDR-conform. Het certificeringsprogramma is echter uitgerust met een reeks instrumenten die bedrijven kunnen voorzien van de extra informatie die nodig is voor naleving.

Traceerbaarheid is de ruggengraat van de Rainforest Alliance certificering. Het systeem biedt nu al volledige traceerbaarheidsopties en tegen 30 december 2024 zullen alle belanghebbenden in de toeleveringsketen - waaronder producenten, importeurs, fabrikanten, merken en detailhandelaars die Rainforest Alliance gecertificeerde cacao of koffie betrekken via toeleveringsketens met behoud van identiteit of gemengd behoud van identiteit - de mogelijkheid hebben om certificaathouders van boerderijen te identificeren die de EUDR-criteria in het RACP hebben geselecteerd. Gebruikers kunnen ervoor kiezen om toegang te krijgen tot de gegevens (inclusief exacte geodata) die nodig zijn om te voldoen aan hun EUDR-verplichtingen.

Voor meer informatie kan je contact opnemen met customersucces@ra.org of de EUDR Deforestation Risk Assessment Tool | Rainforest Alliance (rainforest-alliance.org) raadplegen.

Rainforest Alliance en TÜV NORD INTEGRA

TÜV NORD Integra is sinds 2009 een erkende certificeringsinstantie voor Rainforest Alliance, eerst als UTZ-certificeringsinstantie en sinds 2019 als Rainforest Alliance-certificeringsinstantie. Wij bieden Rainforest Alliance Supply Chain audits aan. Om de EUDR-vereisten te activeren, gaat u naar uw RACP en selecteert u de EUDR-specifieke vereisten die aan uw account moeten worden toegevoegd.

Als je informatie wenst over Rainforest Alliance certificering, neem dan via mail contact op met ons duurzaamheidsteam op: dep_sustainable@tuv-nord.com.