In alle verwerkte voedingsproducten, zowel biologische als niet-biologische zit dit ingrediënt verwerkt: zout. Ondanks dat het vaak in kleine concentratie wordt toegevoegd, is het essentieel voor de smaak. Bestaat er wel biologisch zout? En wat zegt de biowetgeving over het gebruik van zout in biologische producten?
Wil je liever luisteren? Start dan deze aflevering van de Bio Certificatie podcast op Spotify:
Biologische zout in de bioverordening
Over de rol van (biologisch)zout in de bioproductie bestaan nogal wat misverstanden. Om de eerste vraag gelijk maar te beantwoorden: biologisch zout is nog niet beschikbaar. In de nieuwe bioverordening staat dat zout wél biologisch geproduceerd kan worden, maar er zijn echter nog geen regels omtrent het produceren hiervan. Ondanks dat er dus wel biologisch zout gemaakt kan worden, is het nog niet mogelijk om een biolabel hiervoor te krijgen. Mogelijk verandert dit in de toekomst wanneer er nieuwe productieregels in de bioverordening worden vastgelegd.
Bioproductie met zout
Biologisch zout kan dus niet worden gebruikt in de bioproductie, simpelweg omdat biozout niet bestaat. Op de totale receptuur gaat zout dus niet meetellen als ingrediënt voor de bioverplichting, waarbij 95% van de ingrediënten uit biologische grondstoffen moet bestaan. De vraag is zelfs of dit ooit verplicht wordt, omdat zout geen agrarische oorsprong kent.
Mocht op termijn biologisch zout beschikbaar worden, zal dit voornamelijk zijn om rechtstreeks aan de consument te verkopen en niet voor de biologische productie.
Zout in de biowinkel
Voor iedereen die zich afvraagt waarom er in de biowinkels dan wel zout met een biolabel gekocht kan worden: dat gaat om de toevoegingen (kruiden) aan het zout die biologisch zijn. Het biozout kan dus met een korreltje zout genomen worden.