Tijdens controles wordt afgetoetst of het biobedrijf voldoet aan de vereisten zoals vastgelegd in de biowetgeving. In deze blog beschrijven we de meest voorkomende vaststellingen die controleurs van TÜV NORD Integra opmerken tijdens biocontroles zowel bij landbouw- als verwerkende bedrijven.
- De herkomstcontrole is een basisbegrip in de biowetgeving. In een controlesysteem zoals bio, waarin de hele keten onder controle staat, is het heel belangrijk dat alle bio-actoren deze keten helpen bewaken. Om deze reden wordt hier op controles steevast veel aandacht aan besteed en merken we op dat het hier vaak mis gaat. Bij elke ontvangst van biologische producten dienen een aantal zaken nagekeken te worden, waaronder de aanwezigheid van een biocertificaat.
- Wanneer niet-biologisch teeltmateriaal wordt binnengebracht (dit kunnen zaden en gewassen zijn, maar ook dieren), dan is daarvoor een vergunning vereist die bekomen kan worden door een ontheffingsaanvraag in te dienen. Hierbij is het belangrijk dat deze aanvraag gebeurt vóór de aankoop. In drukke tijden is het administratie begrijpelijk vaak iets wat uitgesteld wordt, maar gezien de huidige normering is het belangrijk dit tijdig op te volgen.
- Een derde vaststelling die heel regelmatig voorkomt betreft de risico-analyse die vaak onvolledig is, of ontbreekt. Als bioproducent leef je niet onder een stolp en ben je overgeleverd aan externe elementen waar je vaak geen grip op hebt zoals onvrijwillige contaminatie of vermenging. Om het risico op contaminatie
zo veel mogelijk te beperken en in het beste geval uit te sluiten, is een doordachte
risico-analyse essentieel. Als deze goed is uitgevoerd, is het een waardevol hulpmiddel voor je biobedrijf. - Registraties zijn belangrijk (denk aan: zaaidatum, plantdatum, oogstdatum, oogsthoeveelheden, aanvoer van mest, ziekte van dieren, beweiding,…). Onze tip om je registraties volledig te hebben: maak registraties voor jezelf zo makkelijk mogelijk, dit kan op papier alsook via verschillende digitale applicaties.
- Tot slot, een veel voorkomende vaststelling bij bedrijven die importeren betreft de import- en controlecertificaten. Het product verliest automatisch de biologische status als deze documenten niet in orde zijn. Het is hierbij belangrijk om
de juiste volgorde te respecteren bij het invullen en doorsturen van deze certificaten
naar de bevoegde autoriteit. De Vlaamse overheid is vlot te bereiken via importbio@lv.vlaanderen.be. Wij helpen je graag verder bij vragen hieromtrent.
Voorbeelden en details van bovengenoemde vaststellingen kan je beluisteren in afleveringen 15 en 16 van de Biocertificatie Podcast.
Heb je interesse in biocertificatie? Vraag hier ons infopakket aan!