Non-conformiteiten in de bioverwerking: het komt meer dan eens voor. In dit artikel bespreken we de sancties van zo’n non-conformiteit en de top 5 van de meest voorkomende fouten die controleurs van TÜV NORD Integra opmerken tijdens biocontroles bij verwerkende bedrijven.

 

Liever luisteren naar de top 5 meest gemaakte fouten in de bioverwerking? Start de podcast aflevering op Spotify.

Non-conformiteiten en sancties

Bij de 2271 controles die sinds de nieuwe biowetgeving - die sinds 1 januari 2022 is ingetreden -  zijn uitgevoerd, zijn de controleurs van TÜV NORD Integra 914 non-conformiteiten tegengekomen. In de meeste gevallen ging het om een eerste vaststelling (782 gevallen), maar voor 103 bedrijven ging het om een herhaling en in 29 gevallen zelfs om een tweede herhaling. 

Herhalingen geven aanleiding tot zwaardere sancties, bijvoorbeeld een declassering van een lot. Wanneer een lot van een product z’n status verliest, mag het niet meer biologisch worden verkocht. Een andere zware sanctie is een schorsing, waarbij een bedrijf een specifiek product niet meer onder biologisch logo mag produceren of zelfs tot een volledig jaar helemaal niet meer biologisch mag produceren.

Een sanctie is twee jaar geldig. Als binnen twee jaar opnieuw dezelfde sanctie wordt gegeven, telt deze mee in de historiek als een herhaling. Als er meer dan twee jaar tussen zit, wordt de telling opnieuw gestart.

 

De top 5 meeste voorkomende non-conformiteiten – waarbij we starten met nummer 5.

 

Nummer 5: Import – en controlecertificaten (COI) die niet op orde zijn.

Bedrijven die biologische producten importeren moeten een Certificate of Inspection (COI) kunnen voorleggen. Deze moet volledig zijn ingevuld door de verschillende instanties. Als er informatie ontbreekt op het COI, kunnen de inbreuken licht tot vrij zwaar zijn. Als er niks op het COI is afgetekend, verliest het product automatisch de biologische status.

Cijfers: in 2022 zijn er 44 eerste vaststellingen geweest van deze non-conformiteit. Voor 11 bedrijven was er sprake van een herhaling en in 5 gevallen zijn producten gedeclasseerd. Dit laatste kan een serieus verlies betekenen.

 

Nummer 4: Het niet vermelden van het controleorgaan op de eindproducten of op de handelsdocumenten.

Bij het verhandelen van biologische- en omschakelingsproducten moet de verkoper steeds zijn controleorgaannummer vermelden. Voor bereiders staat het nummer van het controleorgaan steeds op het etiket, tenzij het product bereid is door een onderaannemer. Wanneer de onderaannemer bij een ander controleorgaan aangesloten is, kan dit nummer anders zijn. In dat geval moet de verkoper altijd zijn controleorgaannummer vermelden op de begeleidende documentatie. In veel gevallen gaat de vaststelling om een verkeerd controleorgaannummer dat gebruikt is.
Belangrijk is dat altijd het nummer van het bedrijf vermeld wordt, dat de laatste bereidende stap uitvoert en van het bedrijf dat de producten uitzendt.

De sancties van deze non-conformiteit zijn vrij mild, maar het is een wettelijke verplichting om het juiste controleorgaannummer te vermelden.

Cijfers: in 2022 zijn er 44 eerste vaststellingen geweest en 10 herhalingen. De zwaarste sanctie was de vraag om verbetering.

 

Nummer 3: Het niet correct gebruiken van het certificaat

Dit is een verzameling van een aantal situaties waarbij de informatie op het certificaat niet overeenkomt met de biologische activiteit van het bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan producten die niet in de bioactiviteit zijn opgenomen tot aan verkoop van producten die helemaal niet biologisch zijn. In extreme gevallen hebben we te maken met fraude: producten die bewust niet biologisch zijn, maar wel zo worden aangeboden.

Het kan voor TÜV NORD Integra als controleorgaan lastig te bepalen zijn of er bewust of per ongeluk een fout is gemaakt. Zeker in het geval van gemengde productie is er een verhoogde kans op fouten. Dit wordt allemaal uitgezocht tijdens de controle. Sancties variëren van een vraag om verbetering tot een schorsing van het bedrijf. Bij herhaling van de inbreuk, escaleert de sanctie vrij snel.

Cijfers: in 2022 waren er 62 eerste vaststellingen, 6 herhalingen en 1 tweede herhaling.

 

Nummer 2:  Verontreiniging door niet toegestane producten en stoffen.

Wanneer deze non-conformiteit wordt vastgesteld, wordt bekeken of een procedure of risicoanalyse aanwezig is en of die voldoende rekening houdt met het risico waarbij contaminatie van bioproducten kan plaatsvinden door andere niet-bio producten. Alle stappen in het productieproces worden bekeken en eventueel worden er stalen genomen om te testen of er vermenging heeft plaatsgevonden. Sancties gaan van vrij mild tot een schorsing van het product.

Cijfers: in 2022 was er in 67 gevallen sprake van een eerste vaststelling en waren er 5 herhalingen.

 

Nummer 1: Geen juiste registratie van de herkomstcontrole bij de receptie van biogrondstoffen.

Een herkomstcontrole is een basisbegrip in de biowetgeving en één van de belangrijkste processen binnen een biobedrijf. Het houdt in dat een bedrijf bij elke ontvangst van biologische goederen een aantal punten dient na te kijken, zoals bewijsstukken en certificaten van de leveranciers van de biologische producten. Op deze manier worden de producten nagekeken op hun integriteit.

Alle informatie moet op de begeleidende documenten staan, zoals de naam van het product, de hoeveelheid en het controleorgaannummer. Deze documenten maken deel uit van de administratie en geven aan dat het om een biologisch product gaat. Tijdens de controles die de controleurs van TÜV NORD Integra uitvoeren, wordt gecontroleerd of deze registratie wel goed gebeurt. Ondanks dat er milde sancties zijn voor deze non-conformiteit, is dit wel een belangrijke procedure binnen het bedrijf die nauwkeurig bijgehouden moet worden.

Cijfers: in 2022 waren er 104 eerste vaststellingen, 30 herhalingen en 17 tweede herhalingen. De zwaarste sanctie was een waarschuwing, waarna een verscherpte controle heeft plaatsgevonden.